Valoracions

Les Jornades sobre els Paisatges Culturals de l’Aigua al Pla de Barcelona es van desenvolupar amb una elevada participació ciutadana, a través de diversos grups de veïns, col·lectius, entitats ciutadanes i professionals de tot el Pla de Barcelona, amb el comú denominador d’una sensibilitat, trajectòria de treball i preocupació pel patrimoni de l’aigua i el futur dels seus paisatges culturals.

El conjunt d’activitats proposades des de l’organització d’aquestes jornades, han despertat un elevat interés, i un alt grau de participació així com de satisfacció en el conjunt dels assistents.

L’obertura del divendres, a través de la magnífica conferència inaugural sobre els paisatges culturals de l’aigua, a càrrec de Carles Llop, arquitecte i professor de la ETSA de la Universitat Politècnica de Catalunya, i la projecció del treball audiovisual inèdit “Memòria, aigua i persones al Pla de Barcelona” coordinat per l’historiador Ignasi Mangue, foren un excel·lent punt de sortida, que va despertar la curiositat del públic assistent.

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

 

Durant la jornada de matí del dissabte, després de la rebuda inicial per part del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Montcada i la posterior presentació pública de les entitats i col·lectius inscrits, es va desenvolupar el “I Taller sobre el patrimoni immaterial de l’aigua del Pla de Barcelona”, amb un intensa activitat dels participants, que a través de diferents grups de treball, donaren peu a arreplegar un seguit d’interessants coneixements, opinions i reflexions sobre el patrimoni de l’aigua. Cal dir però, que totes aquestes intervencions i comentaris, estaran disponibles al llarg de les pròximes setmanes a través de les xarxes socials 2.0, amb la intenció de fer possible la divulgació oberta i participativa sobre aquests materials al conjunt de la ciutadania.

Ja cap al migdia, es va presentar una petita però interessant exposició del Consorci del Parc Natural Collserola vers la recuperació de la riera de Vallvidrera, acompanyada d’un guiatge a càrrec d’un de les entitats participants, l’Associació per a Conservació de l’Entorn i la Recerca (ACER) .

En la jornada de la tarda, a la Mina de Montcada – començament del Rec Comtal- i amb encara un major grau d’assistència, es va iniciar l’itinerari de les Aigües de Montcada a Barcelona,  per tot seguit dirigir-se cap al conjunt de les Casa de les Aigües on es va realitzar una divertida i pedagògica visita teatralitzada sobre la història d’aquestes grans instal·lacions hidràuliques.

L’itinerari, a càrrec de  la geògrafa Maria José Durán, va seguir tot el  recorregut del Rec Comtal i els seus distints paisatges urbans des de la Casa de l’Aigües de Montcada, fins al conjunt arquitectònic i hidràulic de la Casa de les Aigües de Trinitat Vella.

L’última jornada, la del diumenge, va ser dedicada a l’educació mediambiental, tant des del punt de vista teòric com pràctic: per una banda amb la conferència de Jordi Pou, coordinador del programa educatiu de l’àrrea Metropolitana de Barcelona “Compartim un futur” i, d’altra, amb el taller familiar  “L’aigua, font de vida” , executat  per l’Associació per la Conservació de l’Entorn i la Recerca, Acer.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: